Ga naar de inhoud

Terugblik Weekend Straatfotografie Berlijn

Begin april was het Weekend Straatfotografie in Berlijn. Dit was alweer de tweede editie en net als de vorige keer, was het ook nu een groot succes! We hadden wederom een ontzettend gezellige groep, we hebben vol inspiratie gefotografeerd op uiteenlopende locaties in de stad en tussendoor genoten van het heerlijke weer! 

De foto’s in deze terugblik zijn gemaakt door Rutger van Loo.

Regenachtige vrijdagavond

Op vrijdagavond 5 april trapten we af met een drankje, waarna we begonnen met de eerste opdracht in het donker bij Regierungsviertel. Hierbij werden we overvallen door een zeer harde onweersbui, maar gelukkig waren er langs de route genoeg plekken om overdekt te staan en toch door te kunnen fotograferen. 

Foto 1: We werden door de regen getrakteerd op paraplu’s en reflecties.

Zonnige zaterdag

Zaterdag begonnen we om 9 uur en zagen we de stad langzaam ontwaken. Met behulp van het openbaar vervoer én onze eigen benen hebben we een aantal prachtige locaties bezocht, waaronder Potsdamer Platz, de Neue Nationalgalerie en Museumsinsel. 

Bij elke nieuwe locatie kregen de deelnemers voorbeelden te zien en werden ze op weg geholpen met tips om het maximale uit de locatie te halen.

Foto 2: Het was een heerlijk zonnige dag met zomerse temperaturen en dat is lekker fotograferen!

Zonsondergang op zaterdag

Waar we gehoopt hadden op een overtuigend gouden uur, verdween de zon al snel achter de wolken. Gelukkig lieten we ons niet kennen en zijn we op Station Friedrichstrasse aan de slag gegaan met lange sluitertijden en bewegende treinen. 

En hoewel de zonsondergang te wensen over liet, werd ons geduld beloond met een werkelijk schitterend blauw kwartier: flarden roze wolken gaven kleur aan de diepblauwe lucht die langzaamaan steeds donkerder werd. En wij maakten bij het fotograferen dankbaar gebruik van de acrobatische fietsers op Alexanderplatz. 

Foto 3: een erg mooi blauw kwartier

Marathon zondag

Op zondag begonnen we extra vroeg om 8 uur. Later die dag zou de halve marathon van Berlijn starten en het meeste leven op straat bestond dan ook uit hardlopers die vroeg uit de veren waren en ongeduldige toeschouwers.

Rondom de Gedächtniskirche oefenden we met het gebruik van weerspiegeling en andere technieken. Dit leverde ook een aantal leuke foto’s op van onszelf.

Foto 4, 5 en 6: bij deze weerspiegeling zijn we eerst gaan oefenen en zie je later ook een resultaat dat echt past binnen de straatfotografie

Hierna gingen we met de metro op pad, wat een super leuke groepsfoto opleverde. 

Street Art Bülowstrasse

Vervolgens aanschouwden we de indrukwekkende Street Art van Berlijn. Aan de ene kant van de straat was de marathon in volle gang en was het een uitdaging om de street art te combineren met de continue stroom aan hardlopers. En aan de andere kant van de straat was het juist veel rustiger. Dat gaf een mooi contrast.

Foto 7: deze foto is aan de rustige kant van de straat gemaakt.

Afsluiting

Zo kwam aan een mooi en vol weekend alweer een eind. Op een later moment komen we weer samen voor een uitgebreide fotobespreking. 

Deze terugblik was natuurlijk vanuit mijn perspectief geschreven, maar om je een idee te geven hoe het is als cursist, deel ik graag deze review die ik naar aanleiding van dit weekend heb mogen ontvangen: 

“De workshop was erg goed georganiseerd en er was tijd voor een ieder. Goede tips van hoe je iets op straat zou kunnen vastleggen en voorbeelden erbij en er was alle ruimte om je eigen ding te doen. Ik zou zo weer meegaan. Super!”

Wil jij ook een Weekend Straatfotografie in Berlijn volgen? Kijk dan voor meer informatie op onze website. En als er (nog) geen nieuwe data online staan, stuur dan even een mailtje en we zetten je op de interesselijst.