Ga naar de inhoud

Judith

Sterke foto!

Je hebt hier goed gebruik gemaakt van de lichtinval vanuit het plafond. Daardoor is de vrouw mooi belicht en zijn de andere mensen in de foto donker. Dit maakt dat je blik direct getrokken wordt naar je onderwerp.

Ook het moment vind ik mooi gekozen, ze lijkt echt helemaal in gedachten verzonken te zijn.

Ik vind het wel jammer dat de persoon helemaal rechts in beeld tegen de rand aan geplakt is. Het liefst zou ik daar nog wat ruimte naast zien. Dit kun je ook oplossen door rechts een stukje weg te snijden. Dan ben je die ene persoon kwijt en kun je wat ruimte laten naast het tweetal dat daar loopt.

Een lekker Rotterdams plaatje met de Euromast in de achtergrond en de Erasmusbrug nog op de voorgrond.

De diagonale lijnen vind ik mooi werken. De foto komt ook goed over in zwart-wit en er valt mooi licht op de gebouwen rechts in beeld. 

Wel mis ik hier de kers op de taart: er lopen wel mensen midden en rechts in beeld, maar die vallen een beetje weg in de foto. 

Dat is bij deze foto ook lastig. Ik denk dat het grootste ‘probleem’ is dat er dan teveel tegelijk gebeurt: je hebt en de Euromast, en de gebouwen rechts, en als je dan nog mensen in beeld krijgt, zijn ze ontzettend klein. 

Misschien een stuk meer inzoomen en dan wachten tot er ergens een persoon op de perfecte plek is. 

Deze foto vind ik al een heel stuk sterker. Hier laat je een stuk minder zien dan op de andere foto; maar wat je laat zien is beter zichtbaar.

De diagonale lijnen komen er sterk tot hun recht en zorgen voor een interessante compositie.

Ik heb wel mijn twijfels bij het gebouw links in beeld, of die er wel of niet bij moet. Ik neig naar weglaten.

Ook zou ik idealiter de man met de fiets nog een paar meter naar rechts in beeld willen. Ik weet hoe lastig dat is op de brug: je moet net je moment zoeken tussen auto’s, trams en bussen door, maar in een ideale wereld zou ik dat doen.

Wat een heerlijk creatieve foto! 

Het is een leuk geheel met die verschillende structuren: het beton, de geblokte tegeltjes en het perron. En dan heb je temidden van die details twee bewogen personen op de roltrap die een soort waas worden. Dat vind ik sterk werken, veel sterker dan wanneer je hen hier haarscherp zou vastleggen.

Je compositie vind ik ook geslaagd. Het is bij dit soort foto’s verleidelijk om een vierkante uitsnede te maken en het rondje exact in het midden te plaatsen, maar ik vind dit prettiger werken.

Wel vind ik het jammer dat ik nog een bordje zie in de cirkel. Da’s niet heel erg, want het geeft nog wat context, maar misschien dat je met een of twee stappen naar rechts dat bordje buiten beeld zou kunnen krijgen.

Mooi plaatje van iemand die uitkijkt over het water. Het licht in de wolken heeft een mooie kleur en dat geeft de foto extra sfeer mee. 

Ondanks dat het een tegenlichtopname is, heb je nog wel details in de gebouwen aan de overkant. 

Het moment is prima, maar zou misschien nog een stukje sterker kunnen. Ze zit nu met haar hand aan haar haar lijkt het; ik zou ook wel benieuwd zijn hoe de foto is als ze naar links of rechts kijkt, zodat je echt het profiel van het gezicht ziet. Dat werkt mooi bij een silhouet, omdat je dan een interessante vorm krijgt.

Moet je wel net het geluk hebben dat iemand de juiste kant op kijkt.

Een ander puntje van kritiek is de boot net boven haar hoofd. Gelukkig zit er nog ruimte tussen haar en de boot, maar de balans van de foto is niet optimaal. Als ik de foto door mijn oogharen bekijk, dan vallen mij het gebouw, het meisje en de boot op, en die zitten alledrie zeer dicht bij elkaar. Met een paar passen naar links of rechts krijg je een andere verdeling, bijvoorbeeld dat het meisje meer links zit en het gebouw meer rechts in beeld. 

Al met al heb je 5 sterke foto’s ingestuurd. Mooi om te zien hoe gevarieerd ze zijn. Ik vind de foto in de tunnel je sterkste. 

Je zwart-wit ziet er erg goed uit, ik vermoed dat je daar met de nabewerking wat aan sleutelt en met resultaat! 

Technisch zijn je foto’s stuk voor stuk goed, wat al een hele prestatie is bij het snelle en onvoorspelbare karakter van straatfotografie. En ook visueel zitten de foto’s goed in elkaar en is het leuk om te zien hoe je je beeld opbouwt. 

Peter

Mooie zwart-witfoto van de tunnel! Het wordt zo echt een kijkplaatje waar steeds meer gebeurt naar mate je langer kijkt. 

Het is leuk om te kijken naar de scooter, fietser, de fietser die z’n hand op steekt, wat voetgangers en, als je goed kijkt, zowel Judith als Pien in beeld. 

Je hebt ook goed voldaan aan de basisvoorwaarden: de foto is perfect recht en goed belicht. Dat kijkt erg prettig.

Lekker grafische foto. Mooie zwart-wit verwerking ook.

Ik ben gaan zoeken, maar ik heb geen lijnen kunnen vinden die echt recht lopen. Dat geeft een bijzonder effect.

Normaal leidt tekst sterk af, maar hier heeft het wel weer wat grappigs.

Ik vind het wel jammer dat we alleen maar ruggen zien. Ik zou hier wel liever gezichten gezien hebben. Dat maakt de foto nog wat krachtiger.

Leuke keuze om de personen bewogen te maken in plaats van de metro. Dat geeft een bijzonder effect: van de linker persoon is het rechter been op een hele aparte manier bewogen.

De foto is helaas net niet helemaal scherp, nu word je volgens mij ook niet geholpen door beeldstabilisatie; want als ik me jouw camera goed herinner, heeft die dat niet. 

Verder zie ik nog wel een kans om hem nog sterker te krijgen: je hebt nu in het meest linker rondje een raam van de metro. Als je het zo voor elkaar krijgt dat je daar een persoon heel duidelijk zichtbaar hebt zitten en dan 2 mensen langs laat lopen, dan wordt de foto nog een stuk interessanter denk ik. Maar goed, dat is een flinke uitdaging om voor elkaar te krijgen.

Leuk om deze foto zo ook terug te zien. Mooi dat Judith en Pien allebei even ver van mij zijn en allebei op ongeveer hetzelfde moment in de stap zijn. 

Het zou hier het mooiste zijn als je een ladder meegenomen had 😉 

Dan kom je hoger te staan en krijgen onze 3 hoofden het water als achtergrond. Dat maakt de foto nog een stukje rustiger en sterker; maar je moet roeien met de riemen die je hebt.

De compositie met de Erasmusbrug erachter en de skyline aan de overkant vind ik erg prettig kijken.

Laat ik vast beginnen met de olifant in de kamer: wat mij betreft is dit geen straatfoto, aangezien ik geen persoon zie, of boot, of wat dan ook. 

Maar goed, los daarvan, vind ik het wel een krachtige foto. De dramatische lucht komt erg sterk over. Dat geeft een mooi dreigend effect. 

De compositie, daar twijfel ik nog wel wat over. De horizon is in het midden, waardoor de lucht en de voorgrond ongeveer evenveel aandacht krijgen. Ik zou hier kiezen voor een lagere horizon, om meer nadruk op de lucht te leggen.

En rechts in beeld heb je nog net de Euromast erop. Ik zou de foto ofwel wat wijder nemen, zodat je die wat meer ziet, of wel wat krapper zodat hij wegvalt.

En dan het liefst even wachten tot er een watertaxi op volle snelheid over de Maas dendert, zodat je nog een kers op de taart hebt in deze foto.

Al met al heb je een sterke reeks zwart-witfoto’s ingestuurd. De composities zitten goed in elkaar en bieden veel potentie. Ik kan me voorstellen dat als je op pad gaat met iets meer tijd/geduld, dat je die composities kun combineren met nog sterkere momenten.

Ook bij jou vind ik de foto in de tunnel het sterkste!

Pien

Leuk dat je hier hebt gekozen voor een staande compositie; dat zie je niet veel in zo’n horizontaal georiënteerde tunnel! 

De gebogen vorm komt extra goed over zo en de spiegeling op de vloer vind ik ook een mooi detail.

De twee mensen met boodschappen trolly’s zijn een heel dankbaar onderwerp. De foto is mooi belicht en ze krijgen mooi de aandacht.

Wel vind ik het jammer dat het achter de linker van de twee nogal druk is: daar lopen net wat mensen, waardoor ze niet optimaal loskomt van de achtergrond. 

Dit is een foto die beter wordt naarmate je hem groter bekijkt. Er gebeurt vrij veel: je hebt de Erasmusbrug tot bovenaan in beeld gebracht, we zien links nog een stuk skyline en dan wordt mijn oog ook nog getrokken naar de twee personen op de step. Wat een haast komisch plaatje is.

Ik twijfel wel wat of er niet teveel gebeurt op de foto, in ieder geval helpt het om hem wat groter te bekijken, zodat er ook voldoende aandacht naar de mensen op de step gaat.

De belichting van de foto als geheel is goed, maar de personen vind ik te donker. Dat is te verhelpen met nabewerking door een lokale bewerking uit te voeren: je houdt de foto dan gelijk, maar maakt alleen het deel waar zij zijn een beetje lichter. Dan goed opletten dat het er echt uit blijft zien.

Dit blijft een hele sterke foto! Prachtig voorbeeld van hoe je soms wat geluk nodig hebt bij straatfotografie, maar dat dwing je natuurlijk wel helemaal zelf af.

Het moment dat je door de fietser heen vastlegt is erg leuk. En de kleuren maken de foto wat mij betreft af. Lekker veel blauwtinten en dan nog wat warme kleuren op de voorgrond om een warm-koud contrast te geven. 

Sterke compositie! Mooi hoe je 3 gebouwen hebt waar je de bovenkant van ziet en dan het 4e gebouw dat doorgaat tot achter de loopbrug.

De foto heeft ook een mooie blauwe sfeer. De warmere kleur van de gezichten contrasteert daar mooi mee. Ook hier zou ik de gezichten het liefst nog een beetje lichter zien. De rest van de foto is ook hier wel heel mooi belicht.

En een ander puntje van kritiek is dat er nog een topje van een 5e gebouw is, een klein beetje links van het midden. Dat vind ik net jammer. Misschien door onder wat weg te snijden dat je beter uitkomt.

Mooi Rotterdams plaatje met de Euromast rechts in beeld en de Maas waar we op uitkijken. Er zit een heel mooi kleurverloop in de lucht van warm naar koud. En ik word ook erg blij van de meeuw in de lucht, leuk detail! 

De personen lopen mooi in het licht en staan op een prettige plek in het kader. Het is wel wat jammer dat hun hoofden precies wegvallen tegen de drukke horizon, maar dat is lastig te verhelpen (je kunt proberen een laag standpunt te nemen en wachten tot ze wat dichterbij zijn, maar dan worden de diagonale lijnen op het beton ook minder prominent zichtbaar). 

Een mooie reeks foto’s zo bij elkaar! Mooi om te zien hoe je ook lekker veel met kleur werkt, dat is erg mooi. De foto door de fiets heen vind ik zonder twijfel de sterkste en de mensen op de loopbrug zijn een goede tweede. Ga zo door!